Menu
Menu
Ga terug naar... Onze zitvisie

Ons onderzoek naar de wetenschappelijke zitvisie

Samen met wetenschappers en mensen uit het werkveld hebben wij intensief onderzoek gedaan naar wetenschappelijke kennis over het zitgedrag van mensen en een goede zithouding. Na het vergelijken van verschillende zitvisies hebben we ervoor gekozen om de wetenschappelijk onderbouwde zitvisie van Harrie Staarink als basis te gebruiken voor onze eigen zitvisie en door te vertalen naar een productoplossing. Staarink heeft jarenlang onderzoek gedaan op het gebied van zitten en positioneren.

Conclusies uit het onderzoek

De basis van onze Newton zitvisie, vertaald naar het unieke Newton zitsysteem en geborgd in een Europees patent, wordt gevormd door de volgende resultaten uit het onderzoek:

Conclusie 1 – Ontspannen zithouding:

Uit analyse van het algemene zitgedrag van mensen kun je de conclusie trekken dat mensen steeds op zoek zijn naar een ontspannen zithouding die zorgt voor een ontspannen blikrichting. Dit hebben we als visie genomen voor de basis zithouding in een rolstoel.

Conclusie 2 – Rompstabiliteit:

Een ontspannen zithouding ontstaat wanneer de romp zodanig is ondersteund dat geen inspanning nodig is om die houding te handhaven. De functionele hoek van rugleuning blijkt daarbij tenminste 115 graden te zijn: de net stabiele zithouding.⁴

Conclusie 3 – Ontspannen blikrichting:

Een ontspannen blikrichting blijkt allesbepalend voor het primaire comfortgevoel. Een ontspannen blikrichting (ook wel de individuele voorkeurshouding genoemd) wordt bijvoorbeeld gebruikt bij het tv kijken en het voeren van een gesprek.

Conclusie 4 – Hoofd in balans:

Een ontspannen blikrichting ontstaat wanneer het hoofd in balans op de romp staat en het dus zo min mogelijk inspanning kost om het hoofd in positie te houden. Een ontspannen blikrichting ontstaat bij een functionele rugleuninghoek van circa 123 graden, waarbij de ondersteuning de individuele vorm van de wervelkolom volgt en er voldoende ruimte ontstaat voor de billen. ³

Waarom de
naam Newton?

Met onze Newton zitvisie maken we positief gebruik van de zwaartekracht, met het hoofd in balans op de romp en zitten in biomechanisch evenwicht.

Conclusie 5 – Zittinghoeken:

Vanuit de biomechanica kan verklaard worden dat bij de genoemde rugleuninghoeken specifieke hoeken van de zitting moeten worden aangeboden om niet uit de stoel te glijden. Dit is belangrijk voor de preventie van decubitus. Bij een rugleuninghoek van 115 graden hoort een zittinghoek van 12 graden. Bij een rugleuninghoek van 123 graden hoort een zittinghoek van 18 graden. Uiteraard zijn kleine individuele afwijkingen mogelijk, met name bij de individuele voorkeurshouding.

Conclusie 6:

De belasting die door de de zithouding op het achterwerk en de rug ontstaat, moet zo goed mogelijk verdeeld worden om de zitbeenknobbels het meest te ontlasten. Daar is de kans op decubitus het grootst. Wrijvingskrachten tussen lichaam en zitondersteuning moeten zoveel mogelijk vermeden worden. De juiste drukverdeling wordt het best gerealiseerd wanneer de basisconstructie van zitting en rugleuning de contouren van het lichaam volgt. ²

Dit is de basis van onze Newton zitvisie, vertaald naar het unieke Newton zitsysteem en geborgd in een Europees patent.

¹)    Staarink, H.A.M. Zo zit het! Over zitten, stoelen en rolstoelen. Van Gorcum 2007

²)    Staarink, H.A.M. Sitting posture, comfort and pressure; assessing the quality of wheelchair cushions. Delft University Press 1995, Series Physical Ergonomics

³)  Grandjean, E.. Sitting Posture:  A Rest Chair Profile for Healthy and Notalgic People.  Taylor & Francis Ltd, London 1969.

⁴)  Wotzka, G. et al. Investigations for the Development of an auditorium Seat.  Published in Sitting Posture

 

De ervaring
van Nynke (ergotherapeut)

” Mijn cliënt heeft haar bewegingsvrijheid kunnen behouden, dat had ik in een ander systeem met haar beperkingen niet voor elkaar gekregen. “